programma van de Laurenskerk

Tentoonstelling Sümeyra Evsen

Vrij 8 sept 13-17u, Za 9 sept 10-17u en Zo 10 sept 13-16u
Serie: Overige concerten/activiteitenSerie: Tentoonstelling

Tentoonstelling PRACHT van Sümeyra Evsen

Miniature artist uit Rotterdam

In het hart van Rotterdam, tussen de moderne architectuur die de stad kenmerkt, rijst een tijdloze getuige op: de Laurenskerk. Dit middeleeuwse bouwwerk doorstond het verwoestende bombardement van 14 mei 1940 als een symbool van kracht en veerkracht. In de schaduw van de hoogbouw prijkt de Laurenskerk als de parel van Rotterdam, een gotisch meesterwerk dat de geschiedenis omarmt en het kloppende hart van de stad vertegenwoordigt.

Deze historische kerk is meer dan stenen en gewelven; het is een baken van identiteit. Een identiteit die naadloos samensmelt met die van de kunstenaar Sumeyra Evsen. Sumeyra’s reis begon in de wereld van Pedagogiek en PABO, en bracht haar naar de voorhoede van het onderwijs. Sinds 2005 omarmt ze met toewijding de traditionele Turkse Islamitische kunsten en ontdekte ze in 2017 de betoverende wereld van Miniatuur Kunst. Een passie die haar regelmatig van Rotterdam naar Istanbul deed reizen om haar vaardigheden te scherpen.

In de grijze luchten, sombere wolken en wilde zeeën van Nederland vond Sumeyra inspiratie. Als kunstenaar laat ze de Nederlandse architectuur en geschiedenis in haar werk samenvloeien, met Rotterdam als haar grootste bron van creatieve energie. Door het traditionele Miniatuur Kunstvorm te omarmen, voegt ze haar eigen excentrieke interpretatie toe, waarbij historische bouwwerken van Rotterdam op de voorgrond treden. Ze brengt de verfijning van een verloren esthetiek tot leven in haar kunstwerken.

Terwijl de blauwe luchten elders schijnen, omarmt Sumeyra de grijze en sombere kleuren die het klimaat en de sfeer van Nederland reflecteren. Met een meesterlijke hand schildert ze niet alleen haar stad, maar interpreteert ze ook haar verhaal. De Laurenskerk, als een anker van kracht, neemt een speciale plek in haar werk in, en de eerste expositie ‘PRACHT’ in dit monument vol geschiedenis is een eerbetoon aan het verhaal van Rotterdam, vastgelegd volgens de tradities van miniatuurkunst.

De verbondenheid tussen Sumeyra, de Laurenskerk en Rotterdam is duidelijk: ze delen een verlangen om verhalen te vertellen. Door de subtiliteiten van traditionele miniatuurkunst te omarmen, voegt Sumeyra een unieke stem toe aan het verhaal van haar stad en de geschiedenis die haar heeft gevormd. Haar miniatuurkunst is niet alleen een kunstvorm, maar ook een eerbetoon aan veerkracht, schoonheid en de onlosmakelijke band tussen kunst en geschiedenis.

Meer informatie over de kunstenaar: Sümeyra Evsen – Miniature artist

Toegang vrijdag € 3,-
Zaterdag en zondag vrije toegang ivm open monumentendag.

Openingstijden expositie in het koor van de Laurenskerk
Vrijdag 8 september 13:00-17:00u
Zaterdag 9 september 10:00-17:00u
Zondag 10 september 13:00-16:00u.