HET PLAN

Orgelrevolutie

De Laurenskerk in Rotterdam wil een orgelrevolutie! We renoveren ons grote Marcussenorgel. In het koor van de Laurenskerk bouwen we een pijporgel van de toekomst, dat digitaal te bespelen is: een ‘hyperorgel’. Zo wordt het orgel toegankelijk voor een brede groep musici, niet alleen organisten. Bovendien ontstaan er klanken voor verschillende, ook hedendaagse, genres en crossovers. Het gerenoveerde hoofdorgel en nieuwe hyperorgel worden bespeelbaar vanaf een mobiele speeltafel.

Renovatie hoofdorgel

Ons hoofdorgel (1973) van de befaamde orgelmaker Marcussen is van superieure makelij en klank. Het geldt als het grootste van Nederland. Het heeft bijna 50 jaar dienst gedaan zonder noemenswaardig gebrek. In die periode heeft het instrument internationale faam verworven. 

Maar het intensieve gebruik laat sporen na. Het instrument is vervuild, er zijn pijpen die een opknapbeurt nodig hebben. De opgedane ervaring vraagt ook om enkele wijzigingen van het ontwerp. Het orgel moet uit elkaar gehaald worden, schoongemaakt en waar nodig gerenoveerd.

Mobiele speeltafel

We willen het hoofdorgel ook elektrisch bespeelbaar maken, vanaf een mobiele speeltafel. De noodzakelijke aanpassingen daarvoor worden tijdens de renovatie aangebracht.

De authentieke mechanische bespeling, ‘boven op het orgel’, blijft natuurlijk intact. Het Marcussenorgel krijgt zo een nieuwe dimensie. Straks kun je het vanaf verschillende plekken in de kerk bespelen! Er ontstaan nieuwe mogelijkheden om met musici en ensembles op te treden.

Digitaal pijporgel in het koor

Wij bouwen een digitaal pijporgel, een zogenoemd ‘hyperorgel’. Het heeft klassieke orgelpijpen, maar de klankmogelijkheden van de synthesizer. Iedere pijp is digitaal te manipuleren. Het pijpwerk komt uit het aan ons geschonken Pelsorgel van de voormalige Heilige Familiekerk in Rotterdam. Spelers, componisten, andere musici en ensembles kunnen dit revolutionaire instrument gebruiken als een akoestische toverdoos. 

We plaatsen het hyperorgel in het koor van de kerk, op de plek van het huidige kleine koororgel, dat naar de andere zijde verhuist. 

Uitbreiding orgelprogrammering

De Laurenskerk heeft een uitstekende reputatie als orgelpodium. Met het hyperorgel en de digitale speeltafel maken we het orgel aantrekkelijker, ook jonge musici en jonge makers.  Het is straks spannend om naar orgelspel te luisteren én te kijken. We gaan componisten en kunstenaars uitnodigen iets te bedenken met ons instrumentarium. We zullen onze programmering opschalen. Een speciale programmacommissie laat een nieuwe orgelwind waaien. We hopen met orgelmuziek van de toekomst meer en andere bezoekers in vervoering te brengen. 

Wat kost het?

De noodzakelijke investering voor ‘Hyperorgel Rotterdam’ beloopt ruim € 3.110.000.- (2022). De Stichting Grote of Sint Laurenskerk, exploitant van de Laurenskerk, is opdrachtgever van ‘Hyperorgel Rotterdam’. De benodigde investering valt buiten de exploitatie van de Laurenskerk. De SGLK heeft al ruim de helft van het benodigde budget bij elkaar weten te brengen. Maar de steun van velen is nog nodig om het gehele plan mogelijk te maken.

Voorlopig tijdpad

2023-2024

  • offertes hoofdorgel en speeltafel
  • fundraising (acties) tweede fase
  • start- en persmoment
  • opdrachtverlening renovatie hoofdorgel en bouw 2e speeltafel

2025-2027

  • uitvoering restauratie hoofdorgel en plaatsing 2e speeltafel
  • voortzetting fundraising

2027

  • oplevering en ingebruikname

Programma

Kijk op onze concert- agenda voor diverse concerten, o.a. op het imposante Marcussen orgel.

Lees meer

Laurenskerk Invites | Elijah Waters

In het eerste deel van een korte serie nodigt de Laurenskerk Elijah Waters uit om kennis te maken met het hoofdorgel van de Laurenskerk Rotterdam. Elijah Waters is een Rotterdamse muzikant en songwriter. In deze aflevering te zien Laurensorganist Hayo Boerema en Elijah Waters.

Lees meer

HET ORGEL IS EEN KLASSIEKE SOUNDMIXER ZONDER WEERGA