ONZE ORGELS

Laurenskerk: icoon van Rotterdam

De Laurenskerk is, net als de Euromast, Erasmusbrug en de Markthal, een icoon van de stad Rotterdam. De kenmerkende toren markeert één van de weinige overblijfselen van de middeleeuwen. De Laurenskerk heeft als evenementenkerk en bezienswaardigheid een positie verworven.

De kerk bezit unieke orgels. Het imposante hoofdorgel en het Neobarokke transeptorgel zijn wereldberoemd. Er is een omvangrijke schare orgelfans. De Laurenskerk is ook een brandpunt van vocale muziek, onder meer uitgevoerd door de ‘huisensembles’ van Laurens Vocaal.

Rijke orgeltraditie

Het hoofdorgel van de Laurenskerk, dat bij het bombardement in 1940 verloren ging, had een uitstekende reputatie en was het grootste van Nederland. De kerk had een rijke traditie als concertlocatie. Deze begon in de 19e eeuw en kreeg met organist Hendrik de Vries een hoogtepunt. Rotterdam gold toen als één van de toplocaties van Europa. De Vries heeft menig orgelwerk uit die tijd van Reger, Guilmant en Widor een Nederlandse première bezorgd in Rotterdam. Vanzelfsprekend wilde men na de oorlog deze reputatie weer in ere herstellen.

Transeptorgel

Men ging na WO II zelfs een stap verder, er moest een instrument bij komen. In het zuidertransept heeft in vroeger tijden een orgel gehangen (te zien op schilderijen uit die tijd) en men wilde daar dus weer een instrument.

De Deense firma Marcussen heeft dat transeptorgel gebouwd en het resultaat is één van de fraaiste Neobarokke instrumenten van ons land. Voor de dispositie van het orgel klikt u hier.

De ‘Rooie Reus’

Marcussen kreeg in 1973 ook de opdracht voor het hoofdorgel. Het heeft 85 sprekende stemmen en is daarmee het grootste kerkorgel van Nederland. Gekscherend wordt het wel de ‘Rooie Reus’ genoemd, naar de imposante orgelkas in donkerrode tint.

De speelaard is, naar de opvatting van die tijd, geheel mechanisch. Dat maakt het niet eenvoudig om te registreren. Veel buitenlandse organisten van kathedrale orgels van dezelfde omvang zijn gewend om ‘elektrisch’ te spelen.

Qua klank is het hoofdorgel uniek. Het is zeldzaam veelzijdig en bezit een magistrale, nobele klank. Met dit instrument werd de Laurenskerk in één klap weer een concert locatie van de eerste orde. De dispositie vindt u hier.

Koororgel en positief

Het 3e Marcussenorgel van de Laurenskerk staat in het koor. Het is gebouwd in een historische kas van de Oudkatholieke schuilkerk in Amsterdam. Er zijn 8 sprekende registers.

In de zijkapel van ‘Vrede en Verzoening’ staat een positief van de Utrechtse firma Van Vulpen. Het instrument is in1963 gemaakt en stond oorspronkelijk elders in Rotterdam. Het heeft 5 stemmen.

Programma

Kijk op onze concert- agenda voor diverse concerten, o.a. op het imposante Marcussen orgel.

Lees meer

Laurenskerk Invites | Elijah Waters

In het eerste deel van een korte serie nodigt de Laurenskerk Elijah Waters uit om kennis te maken met het hoofdorgel van de Laurenskerk Rotterdam. Elijah Waters is een Rotterdamse muzikant en songwriter. In deze aflevering te zien Laurensorganist Hayo Boerema en Elijah Waters.

Lees meer

HET ORGEL IS EEN KLASSIEKE SOUNDMIXER ZONDER WEERGA