Hoe klinkt een orgel in de 21e eeuw? Hoe ziet het eruit? Hoe bespeel je het? Kortom: hoe vernieuwt één van de oudste muziekinstrumenten ter wereld zich zonder zijn traditie te verliezen? De Laurenskerk in Rotterdam geeft met project ‘Hyperorgel Rotterdam’ antwoord op deze vragen.

Hyperorgel Rotterdam
een orgelrevolutie

De Laurenskerk in Rotterdam wil een orgelrevolutie! We renoveren ons grote Marcussenorgel. In het koor van de Laurenskerk bouwen we een pijporgel van de toekomst, dat digitaal te bespelen is: een ‘hyperorgel’. Zo wordt het orgel toegankelijk voor een brede groep musici, niet alleen organisten. Bovendien ontstaan er klanken voor verschillende, ook hedendaagse, genres en crossovers.
Het gerenoveerde hoofdorgel en nieuwe hyperorgel worden bespeelbaar vanaf een mobiele speeltafel.

 

'Dit orgelplan kan de vele culturen die Rotterdam rijk is op een muzikale wijze verbinden. Zo draagt de eeuwenoude Laurenskerk op een hedendaagse wijze bij aan een inclusieve, vreedzame stad. Daarom draag ik dit initiatief een warm hart toe!'

Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam)

HET PLAN
Het pijporgel als synthesizer

We renoveren en innoveren ons grote Marcussenorgel. Daarnaast we een futuristisch, digitaal pijporgel, een zogenoemd ‘hyper- orgel’. Het heeft klassieke orgelpijpen, maar de onuitputtelijke klank- mogelijkheden van de synthesizer. Er zijn nog maar enkele hyperorgels gebouwd. Iedere pijp is straks digitaal te bespelen en te manipuleren. Spelers, ensembles kunnen dit revolutionaire instrument gebruiken als een akoestische toverdoos. Onze programmering wordt hiermee totaal anders, crossovers worden de norm. Het orgel wordt dienstbaar aan andere instrumenten. Tal van muziekstijlen en -culturen van Rotterdam vinden een plek bij ons hyperorgel. Het ademt vernieuwing. Kruisbestuivingen van ongehoorde klanken worden vanzelfsprekend. 
Lees verder 

NIEUWS
Laurenskerk Invites

In 2023 zijn wij gestart met onze nieuwe serie ‘Laurenskerk Invites’. Deze serie begint bij de basis: de makers, creatieve muzikanten van vandaag met een eigen achterban. We nodigen toonaangevende Rotterdamse makers uit om te experimenteren met ons orgel. Zij onderzoeken of en hoe het instrument kan worden toegevoegd aan hun instrumentarium. De artiesten die we vragen zijn echt gemotiveerd om het orgel te leren kennen en gaan samen met Laurensorganist Hayo Boerema het experiment aan. De eerste editie was een succesvolle samenwerking met de Rotterdamse singer- song writer Elijah Waters. Voor de tweede editie hebben we niemand minder dan Rotterdam Terror Corps uitgenodigd, die de samenwerking heeft toegezegd. Lees verder

DE ORGELS VAN DE LAURENSKERK
Laurenskerk: icoon van Rotterdam

De Laurenskerk is, net als de Euromast, Erasmusbrug en de Markthal, een icoon van de stad Rotterdam. De kenmerkende toren markeert één van de weinige overblijfselen van de middeleeuwen. Meer dan menig andere historische kerk heeft de Laurenskerk als evenementenkerk en bezienswaardigheid een positie verworven, die verder reikt dan haar religieuze traditie. Bezoekers uit binnen- en buitenland waarderen de permanente expositie, de vele concerten en andere evenementen.
De Laurenskerk bezit unieke orgels. Het imposante hoofdorgel en het neobarokke transeptorgel zijn wereldberoemd.
Lees verder 

DOE MEE!
Hyperorgel Rotterdam

‘Hyperorgel Rotterdam’ vraagt een grote investering.  Er is een speciaal Orgelfonds ingesteld. Lees hier over alle acties om geld bijeen te brengen. Iedereen die bij wil dragen is natuurlijk van harte welkom!

‘Adopteer een orgelpijp!’

Niet meer weg te denken bij veel orgelprojecten is een actie om het publiek orgelpijpen te laten ‘kopen’. Zo ook bij ‘Hyperorgel Rotterdam’. Het is nu mogelijk één of meer van de ruim 7500 pijpen van het hoofdorgel te adopteren, via deze website.

De Stichting Laurenskerk is opgenomen in het register van erkende culturele ANBI-instellingen (Algemeen Nut Beogende Instelling), zodat donaties, schenkingen en eventuele legaten in beginsel vallen binnen de door de fiscus gestelde voorwaarden voor belastingaftrek.

Lees verder

HET ORGEL IS EEN KLASSIEKE SOUNDMIXER ZONDER WEERGA

Wat mij het meest inspireert is de visie om de ‘gesloten’ orgelwereld open te gooien voor iedereen, door middel van kruisbestuivingen met andere genres, waardoor Het Hyperorgel Rotterdam een echte ‘culturele hub’ zal worden’.

- Claron McFadden (sopraan)

ADOPTEER EEN ORGELPIJP!

Ondersteun dit geweldige project en adopteer een orgelpijp en steun zo de realisatie van het Hyperorgel Rotterdam