Hoe klinkt een orgel in de 21e eeuw? Hoe ziet het eruit? Hoe bespeel je het? Kortom: hoe vernieuwt één van de oudste muziekinstrumenten ter wereld zich zonder zijn traditie te verliezen? De Laurenskerk in Rotterdam geeft met project ‘Hyperorgel Rotterdam’ antwoord op deze vragen.
Hyperorgel Rotterdam
een orgelrevolutie
De Laurenskerk in Rotterdam wil een orgelrevolutie! We renoveren ons grote Marcussenorgel. In het koor van de Laurenskerk bouwen we een pijporgel van de toekomst, dat digitaal te bespelen is: een ‘hyperorgel’. Zo wordt het orgel toegankelijk voor een brede groep musici, niet alleen organisten. Bovendien ontstaan er klanken voor verschillende, ook hedendaagse, genres en crossovers.
Het gerenoveerde hoofdorgel en nieuwe hyperorgel worden bespeelbaar vanaf een mobiele speeltafel.

'Dit orgelplan kan de vele culturen die Rotterdam rijk is op een muzikale wijze verbinden. Zo draagt de eeuwenoude Laurenskerk op een hedendaagse wijze bij aan een inclusieve, vreedzame stad. Daarom draag ik dit initiatief een warm hart toe!'
Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam)
HET PLAN
Het pijporgel als synthesizer
We renoveren en innoveren ons grote Marcussenorgel. Daarnaast we een futuristisch, digitaal pijporgel, een zogenoemd ‘hyper- orgel’. Het heeft klassieke orgelpijpen, maar de onuitputtelijke klank- mogelijkheden van de synthesizer. Er zijn nog maar enkele hyperorgels gebouwd. Iedere pijp is straks digitaal te bespelen en te manipuleren. Spelers, ensembles kunnen dit revolutionaire instrument gebruiken als een akoestische toverdoos. Onze programmering wordt hiermee totaal anders, crossovers worden de norm. Het orgel wordt dienstbaar aan andere instrumenten. Tal van muziekstijlen en -culturen van Rotterdam vinden een plek bij ons hyperorgel. Het ademt vernieuwing. Kruisbestuivingen van ongehoorde klanken worden vanzelfsprekend.
Lees verder
NIEUWS
Samenwerking met ‘Droom en Daad’
In de zomer van 2022 werd in de Laurenskerk de samenwerking bezegeld tussen het Rotterdamse fonds ‘Droom en Daad’ en de Laurenskerk. Het fonds staat garant voor de renovatie van het hoofdorgel en de mobiele speeltafel.
Elles van Vegchel en Wubbo Tempel (directeur en voorzitter Laurenskerk) spraken. Andries Ponsteen, voorzitter van het projectteam ‘Hyperorgel Rotterdam’, presenteerde het projectplan en Wim Pijbes (directeur ‘Droom en Daad’) lichtte de inzet van zijn fonds toe. De bijeenkomst markeerde de start van de fundraising voor ‘Hyperorgel Rotterdam’. Er waren veel partners van het project aanwezig.
Lees verder
DE ORGELS VAN DE LAURENSKERK
Laurenskerk: icoon van Rotterdam
De Laurenskerk is, net als de Euromast, Erasmusbrug en de Markthal, een icoon van de stad Rotterdam. De kenmerkende toren markeert één van de weinige overblijfselen van de middeleeuwen. Meer dan menig andere historische kerk heeft de Laurenskerk als evenementenkerk en bezienswaardigheid een positie verworven, die verder reikt dan haar religieuze traditie. Bezoekers uit binnen- en buitenland waarderen de permanente expositie, de vele concerten en andere evenementen.
De Laurenskerk bezit unieke orgels. Het imposante hoofdorgel en het neobarokke transeptorgel zijn wereldberoemd.
Lees verder
DOE MEE!
Hyperorgel Rotterdam
‘Hyperorgel Rotterdam’ vraagt een grote investering. Er is een speciaal Orgelfonds ingesteld. Lees hier over alle acties om geld bijeen te brengen. Iedereen die bij wil dragen is natuurlijk van harte welkom!
‘Adopteer een orgelpijp!’
Niet meer weg te denken bij veel orgelprojecten is een actie om het publiek orgelpijpen te laten ‘kopen’. Zo ook bij ‘Hyperorgel Rotterdam’. Het is nu mogelijk één of meer van de ruim 7500 pijpen van het hoofdorgel te adopteren, via deze website.
Lees verder
HET ORGEL IS EEN KLASSIEKE SOUNDMIXER ZONDER WEERGA

Wat mij het meest inspireert is de visie om de ‘gesloten’ orgelwereld open te gooien voor iedereen, door middel van kruisbestuivingen met andere genres, waardoor Het Hyperorgel Rotterdam een echte ‘culturele hub’ zal worden’.
- Claron McFadden (sopraan)
Ondersteun dit geweldige project en adopteer een orgelpijp en steun zo de realisatie van het Hyperorgel Rotterdam