programma van de Laurenskerk

Pauzeconcert door Hayo Boerema

Dinsdag 19 september 2023 12:45 tot 13:15 uur
Serie: ConcertSerie: Orgelpauzeconcerten

Orgelpauzeconcert

Orgelpauzeconcert door Hayo Boerema

In de maand september is er bijna iedere dinsdag weer een vrij toegankelijk orgelpauzeconcert. Kom genieten van deze concerten in de Laurenskerk. De pauzeconcerten in september duurt 30 minuten en worden gegeven door zowel orgelstudenten als organisten uit Rotterdam en omstreken.
De toegang tot de concerten is gratis, er wordt een donatie gevraagd om de concerten in stand te houden.

Toegang is vrij.
Er is een collecte na afloop. Alleen met uw steun kunnen we deze concerten in stand houden. Een gift van tenminste €3 is gewenst. Bedankt!

Adopteer een orgelpijp!

We renoveren ons grote Marcussenorgel en in het koor van de Laurenskerk bouwen we een pijporgel van de toekomst; een Hyperorgel!

Klik hier voor meer informatie

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)  
Toccata et Fuga in F, BWV 540

Deze toccata is een van de meest uitbundige orgelwerken van Bach: na tweemaal een canon met daarna een pedaalsolo barst een wervelende gang langs vele toonsoorten los. De fuga is juist ingetogen: het eerste thema is breed en chromatisch, het tweede beweeglijker en aan het slot worden deze twee gecombineerd.

Samuel Barber (1910-1981)
Adagio for strings, op. 11 (arr. Wlliam Strickland)

Dit beroemde werk is geschreven voor een strijkorkest en er bestaan diverse arrangementen van. Zo is er een voor koor a capella met de tekst van het Agnus Dei (Laurens Vocaal, ons ‘huiskoor’ heeft een veelbekeken opname ervan op Youtube staan).  Deze bewerking is door Willliam Strickland gemaakt voor orgel. Grappig detail: in de partituur staan aanwijzingen voor een uitvoering op Hammondorgel.

Marcel Dupré (1886-1971)
Toccata uit 2ième Symphonie, op. 26

Als afsluiting weer een feestelijke toccata, zij het dat deze wat dissonanter en gekruider klinkt.
Het is het derde en laatste deel van Dupré’s tweede symfonie voor orgel.


Over de organist

Hayo Boerema studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag orgel bij Johann Th. Lemckert en kerkmuziek bij Marijke van Klaveren. Tevens behaalde hij er zijn Aantekening Improvisatie bij Jos van der Kooy. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij koordirectie bij Barend Schuurman. Verdere improvisatielessen volgde hij bij Jos van der Kooy en in Parijs bij Naji Hakim.
Hayo heeft een uitgebreide concertpraktijk met recitals zowel in binnen- als buitenland. Tevens werkt hij regelmatig mee aan radio-opnamen, zowel in samenwerking met diverse koren zoals de Laurenscantorij als wel als solist.

Sinds december 2005 is hij organist van de Grote of Sint Laurenskerk te Rotterdam.
In 2009 ontving hij van de Société Académique d’Education et d’Encouragement ‘Arts, Sciences, Lettres’ in Parijs de zilveren medaille vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelkunst.
Sinds 2010 is hij verbonden aan Codarts Hogeschool voor muziek in Rotterdam als docent improvisatie.