programma van de Laurenskerk

Orgelpauzeconcert met Steven Knieriem

Dinsdag 21 mei 2024 12:45 tot 13:15 uur
Serie: ConcertSerie: Orgelpauzeconcerten

Orgelpauzeconcert met Steven Knieriem

Met zijn unieke interpretaties en kleurrijke benadering van het orgel is Steven Knieriem (2001) een van de jongste opkomende organisten uit Nederland op dit moment. Hij werkt samen met orkesten, koren en treedt op als solist, waarbij hij een affiniteit toont voor diverse muziekgenres van Bach tot hedendaagse muziek.
Daarnaast maakt hij transcripties van orkest- en pianowerken voor het orgel, waaronder Dvořáks Hussitische Ouverture en Carl Nielsens Aladdin-Suite.
Als prijswinnaar van verschillende competities werd hij beloond met de tweede prijs op het Ambitus Orgelconcours 2017 in de St. Bavokerk in Haarlem, de tweede prijs op het internationale orgelconcours ‘Orgues à Douai’ in de Collégiale Saint Pierre de Douai (Frankrijk) in 2018 en de tweede prijs op het nationale Ambitus Orgelconcours 2019 in de Laurenskerk in Rotterdam. In 2021 bereikte hij de finale van het gerenommeerde St Albans International Organ Competition.

Als actieve concertorganist treedt Steven op in belangrijke orgelseries in Nederland (St. Bavo Haarlem, Westerkerk Amsterdam, Laurenskerk Rotterdam, Grote Kerk Den Haag), in Duitsland (Dom Paderborn, Marktkirche Wiesbaden, St. Peter und Paul Ratingen, St. Andreaskirche Düsseldorf) en in Frankrijk en Italië.
Stevens werk met orkesten en koren bracht hem naar concertzalen zoals het Auditorio Nacional de Música in Madrid, waar hij Mahlers 2e Symfonie speelde. Met Philharmonie Zuidnederland speelde hij het Requiem van Fauré en de Matthäus-Passion van Bach.
Bovendien speelt Steven vaak in cantates, evenals muziek van Schütz (Musikalische Exequien), Carissimi (Jephte) en Engelse koormuziek (Evensongs). Als solist voerde Steven het Orgelconcert van Francis Poulenc uit met orkest.
Op 9-jarige leeftijd begon Steven zijn orgelstudies aan de Zeelandse Muziekschool. Onder begeleiding van Ben van Oosten in Rotterdam leerde hij een breed scala aan symfonisch repertoire voor het orgel.
Steven breidde zijn muzikale kennis uit via masterclasses bij gerenommeerde organisten zoals Louis Robilliard, Olivier Latry, Michel Bouvard, Sietze de Vries en Reitze Smits.
Momenteel studeert hij bij Christian Schmitt en Zuzana Ferjenčíková, waarmee hij zijn muzikale reis verder verrijkt.

Toegang is vrij.
Er is een collecte na afloop. Alleen met uw steun kunnen we deze concerten in stand houden. Een gift van tenminste €3 is gewenst. Bedankt!

Adopteer een orgelpijp!

We renoveren ons grote Marcussenorgel en in het koor van de Laurenskerk bouwen we een pijporgel van de toekomst; een Hyperorgel!

Klik hier voor meer informatie

Programma

Nicolas de Grigny            Veni Creator
– Veni Creator en taille à 5 (Plein jeu)
– Fugue à 5
– Duo
– Récit de Cromorne
– Dialogue sur les grands Jeux

Charles Tournemire       
Fresque symphonique n°2, Op. 76