programma van de Laurenskerk

Orgelpauzeconcert met Alisa Birula

Dinsdag 18 juni 2024 12:45 tot 13:15 uur
Serie: ConcertSerie: Orgelpauzeconcerten

Orgelpauzeconcert door Alisa Birula

Alisa Birula (*2003) begon haar muzikale opleiding op zevenjarige leeftijd met pianolessen bij professor Maria Grzebalska aan de Szymanowski Music School ZPSM nr.4 in Warschau, Polen. Ze heeft ook luit gestudeerd bij Klaudyna Żołnierek en Luitduo Anna Kowalska en Anton Birula, haar ouders.
Sinds 2015 studeert ze orgel bij professor Emilia Dziubińska. Ze volgde masterclasses bij de pianisten Zofia Antes en Evgueni Sinaisky, en bij organisten Ennio Cominetti, Vincent Dubois, Michał Markuszewski, Piotr Rachoń, Vincent Ranger, Wolfgang Seifen, Marek Toporowski en Johann Vexo.

Alisa Birila heeft onder meer de tweede prijs gewonnen, Polish Nationwide Marian Sawa Organ Competition, 2017, Warschau, Polen. Tweede prijs, The Cracow Organ Competition for Young Organists, 2018, Krakau, Polen. Onderscheiding, Poolse Nationale Orgelwedstrijd, 2019, Olsztyn, Polen. Derde prijs, Festival van jonge organisten, 2019, Białystok, Polen. Onderscheiding, Poolse en Tsjechische orgelwedstrijd voor muziekscholen en conservatoria, 2021, Racibórz, Polen. Tweede prijs, Centrum voor Artistieke Educatie Orgelwedstrijd, 2022, Wrocław, Polen. Onderscheiding en speciale prijs, Concours van jonge organisten, 2022, Sanok, Polen.

In 2022 ontving Alisa een beurs voor haar artistieke prestaties van de minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed van Polen.
Recitals en festivalvoorstellingen zijn onder meer Beethoven Plus, Altaussee, Oostenrijk. Het Internationale Muziekfestival Świnoujście. Orgelavonden – Parels van de barok. Herfst met Elsner en Weiss, Grodków, Polen. Dramma per Musica en Wrocław orgelavonden in de basiliek van St. Elisabeth. Het Internationaal Kerstorgelfestival Adeste Fideles, Sint-Petersburg, Rusland.

Alisa Birula is vloeiend in luittabulatuur en heeft de luitwerken bestudeerd van J.S. Bach’s tijdgenoot  de Silezische luitist S.L. Weiss.
Weiss, een briljant componist voor de luit en een luitvirtuoos, was bekend bij Bach, die een grote belangstelling had voor de luit en die luitisten onderwees. In 2018 voerde Alisa Birula de wereldpremière uit van werken van S.L. Weiss, getranscribeerd voor orgel, ter gelegenheid van de 330e verjaardag van de geboorte van de componist in zijn geboorteplaats Grodków, Polen.

In 2018 trad mevrouw Birula toe tot Luitduo Plus, waar ze deelnam aan het creëren van nieuw repertoire voor orgel en tokkelinstrumenten, waarbij ze zowel solo als ensemble speelde op festivals in heel Europa.
Alisa Birula studeert momenteel orgel bij de professoren Zuzana Ferjenčíková en Bas de Vroome aan Codarts, Rotterdam.

Toegang is vrij.
Er is een collecte na afloop. Alleen met uw steun kunnen we deze concerten in stand houden.
Een gift van tenminste €3 is gewenst. Bedankt!

Adopteer een orgelpijp!

We renoveren ons grote Marcussenorgel en in het koor van de Laurenskerk bouwen we een pijporgel van de toekomst; een Hyperorgel!

Klik hier voor meer informatie

Programma

J. S. Bach                Prelude and fugue in C major BWV 547

–                                 Trio Super “Allein Gott in der Höh’ sei Ehr” BWV 664

N. de Grigny          “Récit de tierce en taille” from Livre d’Orgue

W. A. Mozart         Fantasia f-moll KV 608