programma van de Laurenskerk

Concert Manifold door Ben van Gelder & friends

Zaterdag 22 juli 2023 20:15 uur (deur open 19:45)
Serie: ConcertSerie: Orgel & Festival

Ben van Gelder & friends
“Manifold”

Manifold is een gloednieuw project van saxofonist en componist Ben van Gelder en tevens de naam van zijn nieuwste album. Voor Manifold brengt hij een indrukwekkend internationaal octet samen om daarmee een breed uitwaaierend muzikaal spectrum te laten horen.

De muziek werd geïnspireerd door zijn fascinatie voor het kerkorgel. Van Gelder toont op geheel eigen wijze de onderbelichte veelzijdigheid van dit majestueuze instrument, dat op Manifold meesterlijk wordt bespeeld door Kit Downes. Het orgel ademt, stuwt en wordt aangedreven door een oneindige luchtstroom. Deze werking symboliseert voor hem een uitwisseling tussen het fysieke bestaan en een wereld die ons begrip overstijgt.

In de composities is naast jazz de invloed van klassieke componisten als György Ligeti en Olivier Messiaen merkbaar. Van Gelder geeft binnen de muziek het contrast alle ruimte. Er zijn verstilde, bijna plechtige passages, maar ook emotioneel explosieve stukken waarin het ensemble losgaat. Dat laatste geldt ook voor Van Gelder zelf.
Niet eerder liet hij zoveel verschillende aspecten in zijn spel toe, niet eerder liet hij zichzelf van zoveel kanten zien.

De muziek is een reflectie van de tijd waarin zij is gemaakt. Tijdens de pandemie werd eens te meer bevestigd dat de wisselwerking tussen publiek en musici onmisbaar is. Een concert bestaat alleen in samenspel; het is een gedeelde ervaring. Manifold heeft als doel de collectieve spirituele daad van een concert te onderstrepen. Naast een verklanking van de gelaagdheid van de mens, is de muziek een oproep om in het hier en nu te zijn en om te vieren wat ons bindt.

Bekijk hier alvast een voorproefje van het concert:

Toegang:
Normaal € 17,50/ Vrienden € 12,50/ CJP tm 26 jaar en kinderen € 10,00

Tickets


Adopteer een orgelpijp!

We renoveren ons grote Marcussenorgel en in het koor van de Laurenskerk bouwen we een pijporgel van de toekomst; een Hyperorgel!

Klik hier voor meer informatie

Bezetting:

Kit Downes: kerkorgel
Anna Serierse: zang en teksten
Joris Roelofs: basklarinet
Jean-Paul Estíevenart: trompet
Hristo Goleminov: tenorsaxofoon
Tijs Klaassen: contrabas
Antoine Pierre: drums
Ben van Gelder: altsaxofoon, dwarsfluit en composities