over ons
Het van oorsprong middeleeuwse gebouw refereert aan de tijd dat Rotterdam nog ommuurd was en waterwegen de belangrijkste handelsroutes. De Laurenskerk was indertijd letterlijk en figuurlijk het centrum van de stad en er vonden zeer afwisselende activiteiten plaats onder het gigantische dak. Ook vandaag de dag is de Laurens nog een plaats van ontmoeting, bezinning en inspiratie, bijvoorbeeld tijdens een concert, lezing, congres of diner. In de Laurenskerk gaan verleden, heden en toekomst hand in hand. Wij zijn slechts passanten in de eeuwenoude kerk, ontmoeten historie, maar we zullen er ook altijd de inspiratie vinden om toekomst te creëren.
Iedere zondag en op de christelijke feestdagen vinden er kerkdiensten plaats. Meer informatie over kerkdiensten in de Laurenskerk van de Hervormde Gemeente.
Organisatie
De stichting heeft als doel de instandhouding van de Grote of Sint Laurenskerk en bijgebouwen als monument en de exploitatie van het gebouw als maatschappelijk en cultureel centrum ten dienste van de gehele Rotterdamse samenleving. De stichting probeert dit doel te bereiken door het kerkgebouw in overeenstemming met de aard en waardigheid te exploiteren. En door het organiseren van maatschappelijke en culturele activiteiten zoals debatten, lezingen, bijeenkomsten, tentoonstellingen en (orgel)concerten.
Beschermheer
Prof. mr. Pieter van Vollenhoven is beschermheer van de Stichting Grote of Sint Laurenskerk.
Bestuur
Het bestuur van de Laurenskerk bestaat uit 7 leden:
- Wubbo Tempel Voorzitter
- Andries Ponsteen Secretaris
- Sarmad Habib Penningmeester
- Mari Baauw Portefeuille bouw
- Anouk Estourgie Portefeuille publieksbereik en fondsen
- John Kuijt Portefeuille communicatie
- Frederique Veldman Portefeuille Hervormde GemeenteRooster van aftreden van het bestuur
Beloningsbeleid
Bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Personeel (met inbegrip van de directeur) in dienst van de stichting ontvangen een honorering conform de CAO PKN-kerken.
Doelstelling
De stichting heeft ten doel:
1. De instandhouding van de Grote of Sint Laurenskerk en bijgebouwen te Rotterdam als monument in de zin van de Monumentenwet 1988, krachtens opdracht van en in overleg met de eigenaar van het gebouw;
2. De exploitatie van het gebouw als maatschappelijk en cultureel centrum ten dienste van de gehele Rotterdamse samenleving;
En voorts al hetgeen in de ruimste met een en ander verband houdt, daartoe behoort en/of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Jaarverslag 2023 Stichting Grote of Sint Laurenskerk
Financieel Jaarverslag 2023 Grote of Sint Laurenskerk
Meerjarig onderhoudsplan 2024-2029
Medewerkers
Bij de Laurenskerk zijn de onderstaande mensen werkzaam:
- Elles van Vegchel – Directeur
- Jolanda Bouman – Administrateur
- Fiona Kroon – Operationeel/ Sales manager
- Susanne Oilad Adj Amar-Westbroek – Programmamaker
- Ingrid van Meggelen – Coördinator cultuur & communicatie
- Carméla Wapenaar – Office manager
- Michiel de Haan – Coördinator Hospitality & Facility
- Frans van Engelenburg – Beheerder
- Soraya Lagendijk-Telkamp – Beheerder
- Zurar Babak – Beheerder
Ook zetten talloze vrijwilligers zich in voor de Laurenskerk.
Vacatures
VRIJWILLIGER – MEDEWERKER ONDERHOUD
De Grote of Sint- Laurenskerk werd na het bombardement tijdens de tweede wereldoorlog herbouwd en werd daarmee het symbool van de wederopbouw van Rotterdam. Onder het gigantische dak vinden veel uiteenlopende activiteiten plaats. Het is daarnaast ook een plek die jaarlijks door duizenden toeristen uit vele landen wordt bezocht.
Dit oudste, als enige nog overgebleven monument uit de middeleeuwen in het stadscentrum van Rotterdam, vraagt veel onderhoud waarvoor wij handen te kort komen. De werkzaamheden betreffen eenvoudig onderhoud en herstelwerk. Bijvoorbeeld timmerwerk, stukadoorswerk, elektra, verfwerk, reparaties.
We zijn op zoek naar vrijwilligers die minimaal een dagdeel per week beschikbaar zijn. De werktijden zijn in overleg en kunnen naar wens flexibel zijn. Je werkt onder begeleiding van een beheerder in een enthousiast, sociaal en betrokken team op een bijzondere, dynamische locatie in Rotterdam. Geen dag is er hetzelfde. Daarnaast zoeken we ook vrijwilligers die oproepbaar zijn voor eenmalige klussen.
Klusvrijwilligers kunnen gebruik maken van een vrijwilligersonkostenvergoeding conform de landelijk vastgestelde normen.
Heb je interesse of heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar beheerder@laurenskerkrotterdam.nl of bel naar 010 – 4131989
We verwelkomen je graag in ons team!
KASSAVRIJWILLIGER
VRIJWILLIGER – TORENGIDS
Wij hebben op dit moment geen vacature.
ANBI
De stichting Laurenskerk en de stichting Vrienden van de Laurenskerk zijn opgenomen in het register van erkende culturele ANBI-instellingen (Algemeen Nut Beogende Instelling), zodat donaties, schenkingen en eventuele legaten in beginsel vallen binnen de door de fiscus gestelde voorwaarden voor belastingaftrek.
Het ministerie van Financiën ondersteunt uw gift. Het Ministerie van Financiën wil het geefgedrag van particulieren en bedrijven stimuleren met een aantal fiscaal gunstige maatregelen die in de nieuwe Geefwet (1 januari 2012) zijn opgenomen. Deze Geefwet geldt voor culturele instellingen met een ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling).
Een gift aan een culturele instelling met ANBI status kan u dus belastingvoordeel opleveren in de inkomstenbelasting. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u door naar de site van de Belastingdienst.
ANBI gegevens Stichting Grote of Sint Laurenskerk
Informatie over ANBI:
RSIN: 009407868
010 – 413 14 94 / info@laurenskerkrotterdam.nl
Stichting Grote of Sint Laurenskerk
Grotekerkplein 27
3011 GC Rotterdam
Kamer van Koophandel nummer: 41131302
BTW nummer: 0094.07.868.B.01
Meerjarenvisie 2020-2025
Op woensdag 19 februari 2020, is op het stadhuis aan de wethouder van cultuur Said Kasmi het eerste exemplaar van de Meerjarenvisie Laurenskerk 2020-2025 officieel overhandigd. Namens de stichting Laurenskerk waren daarbij aanwezig Wubbo Tempel (voorzitter), Andries Ponsteen (secretaris) en ondergetekende (zie foto).
Bij de totstandkoming van dit plan heeft u het afgelopen jaar direct of indirect een rol gespeeld. Dit kan zijn als gesprekspartner in een van de 10 gespreksrondes, met het bijwonen van het mini symposium op 5 juli of tijdens individuele gesprekken met een of meerdere bestuursleden en/of ondergetekende. Wij zijn u daar zeer dankbaar voor, want met uw meedenken en inbreng kunnen wij stappen zetten om de Laurenskerk – naast de kerkelijke functie – verder te ontwikkelen als een onderscheidend podium en als erfgoed- en evenementenlocatie van nog grotere betekenis in Rotterdam.
Voorwaarden
Vlagprotocol
De Laurenstoren is eigendom van de Gemeente Rotterdam. Dit betekent dat zij ook verantwoordelijk is voor het hijsen van de vlag. Op de Laurenstoren wordt alleen de Algemene vlaginstructie gevolgd, indien de weersomstandigheden dit toelaten. Boven windkracht 4 is een vlag ophangen te gevaarlijk en kan er schade ontstaan aan de toren en de mast.