[raw]
programma van de Laurenskerk
[/raw]
Thomascantors in Dialogue – The Counterpoints
Thomascantors in Dialogue vertelt het verhaal van de vier ‘Thomascantoren’ Telemann, Fasch, Graupner en Bach.
The Counterpoints | Oude Muziek
Oude muziekensemble The Counterpoints ontstond toen blokfluitist Thomas Triesschijn en klavecinist Aljosja Mietus elkaar ontmoetten tijdens hun studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Met hun fascinatie voor barokmuziek, met name de muziek van J.S. Bach, verschenen ze reeds op verschillende podia in Nederland en door heel Europa. In 2015 brachten ze hun debuut-cd Inspiring Bach uit en kort daarop breidden ze hun duo uit tot een kwartet met cellist Petr Hamouz en violiste Matthea de Muynck onder de naam The Counterpoints.
Tijdens haar uitvoeringen wil The Counterpoints de dynamische interactie tussen de verschillende spelers van het ensemble, het contrapunt, delen met het publiek. Daarbij staan ensemblespel en de muziek zelf altijd centraal. The Counterpoints speelt op originele instrumenten of kopieën daarvan. De leden van het ensemble studeerden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, het Conservatorium van Amsterdam en het HKU Utrechts Conservatorium.
The Counterpoints was reeds te horen op het Grachtenfestival, het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, het Bachfestival Dordrecht en maakte in januari 2018 zijn debuut in het Concertgebouw. Ook traden ze op in Frankrijk, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast was The Counterpoints finalist tijdens de Göttingen Händel Competition en de York Early Music International Young Artists Competition in 2017. Hun optredens werden onder meer uitgezonden op de Concertzender, BRAVA TV, BBC Radio 3, NDR Kultur en NPO radio 4.
Over het concert
In 1722 was het stadsbestuur van Leipzig na het overlijden van Johann Kuhnau op zoek naar een nieuwe Thomascantor. Telemann kreeg na een succesvolle auditie de baan, maar bedacht zich op het laatste moment en bleef toch in Hamburg werken. Vervolgens werd Johann Friedrich Fasch gevraagd, maar die had geen zin om naast het verzorgen van de muziek in de Leipziger kerken, ook Latijnles aan de kinderen van de Thomasschule te moeten geven. Uit de overgebleven kandidaten werd Christoph Graupner geselecteerd, maar die bleek geen ontslag te mogen nemen van zijn toenmalige werkgever, de landgraaf van Hessen-Darmstadt. Uiteindelijk werd Bach, als vierde keus (!) dus, uitgenodigd voor een auditie en aangesteld. Hij bleef op deze post tot aan zijn dood in 1750. Dit verhaal verbindt de vier componisten uit het programma. Met dit repertoire willen we ons publiek niet alleen muziek van barokke topcomponisten als Bach en Telemann aanbieden, maar hen ook kennis laten maken met de schitterende muziek van onbekendere tijdgenoten als Fasch en Graupner.
Programma
Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Ouverture-Suite in a mineur, TWV 55:a2 (25 min.)
-Ouverture
-Les Plaisirs
-Air à l‘Italien: Largo – Allegro – Largo
-Menuet 1 & 2
-Réjouissance
-Passepied 1 & 2
-Polonoise
Christoph Graupner (1683-1760)
Blokfluitconcert in F majeur, GWV 323 (10 min.)
-Allegro
-Andante
-Allegro
Johann Friedrich Fasch (1688 – 1758)
Kwartet in Bes majeur, FaWV N1:B1 (5 min.)
-Largo
-Allegro
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Klavecimbelconcert in F majeur, BWV 1057 (16 min.)
-Allegro
-Andante
-Allegro assai
Tickets
Normaal 19.50/Vriend 14.50/ CJP tm 29 jaar 10.-
Inloop vanaf 20:15 uur, aanvang concert 20:45 uur