Op dinsdag 2 juli 2024 ontmoeten Alessandro Fongaro (Artist in Focus 2024) en organist Hayo Boerema elkaar voor het eerst in de historische Laurenskerk, waar het imposante orgel van de kerk regelmatig weerklinkt.
De Laurenskerk is de perfecte locatie voor een alternatieve lunch ervaring. Laat je meeslepen tijdens deze muzikale ontmoeting van deze musici.
Over de Artist in Focus 2024
Bassist en componist Alessandro Fongaro is Artist in Focus 2024 van North Sea Round Town (NSRT). Van 27 juni tot 14 juli 2024 zal Fongaro door Rotterdam touren met zijn ‘droomproject’, en meer samenwerkingen en optredens verzorgen. NSRT verbindt kunstenaars, makers, publiek en gemeenschappen binnen Rotterdam. Jaarlijks nodigt het festival een buitengewoon talent uit als hun Artist in Focus, waarbij ondersteuning en begeleiding wordt geboden op hun reis van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe creaties, met Rotterdam als hun speeltuin.
Het ‘droomproject’ is een speciale productie die vanaf nul wordt gecreëerd en tijdens het festival in een onconventionele setting wordt gepresenteerd.
Alessandro Fongaro (1991, Valdagno, Italië) is een Italiaanse bassist en componist en woont in Rotterdam. Tussen 2014 en 2017 leidde hij het jonge Alessandro Fongaro 5et dat in 2016 debuteerde met het album ‘Neither More nor less’ (Mainland Records). Tijdens zijn studie aan het Conservatorium van Rotterdam (Codarts) won Alessandro de Erasmus Jazz Prijs (2014) en The Records (2014). Na het behalen van zijn bachelordiploma met de hoogste onderscheiding vervolgde Fongaro zijn studie met een master jazz-contrabas in Amsterdam en voltooide zijn master in 2016. Alessandro leidt en schreef muziek voor de band Pietre (‘stenen’ in het Italiaans), een kwartet dat hij samenbracht tijdens de lockdown (2021) en waarmee hij momenteel toert en geprezen wordt. De composities zijn als een persoonlijk dagboek, waarin hij alles verzamelde wat hij doormaakte in die periode: liefde, hartzeer, vriendschappen, enzovoort. Haperende ritmes en gevoelige melodieën kenmerken de muziek, die kwetsbaarheid uitstraalt. De bezetting is bijzonder te noemen met drummer Sun-Mi Hong, saxofonisten NIcolò Ricci, Jesse Schilderink en Fongaro op contrabas. Fongaro creëerde samen met makers zoals o.a. Sun Mi Hong Quintet (winnaar) Dutch Jazz Competition , Tijn Wybenga AM.OK, Nicolò Ricci’s Ambergris (winnaar The Records 2022), Kika Sprangers Large Ensemble and Quintet, Sjoerd van Eijck’s OAK, Koeniverse 3 ft. Joris Roelofs (winnaar The Records 2015), Robert Koemans Trio, BRAIN//CHILD, Allison Philips Trio, Rok Zalokar Trio, ROEST. In de afgelopen jaren kreeg hij ook de kans om op te treden met muzikanten zoals Ben van Gelder, Reinier Baas, Jasper Blom, Bo van der Werf, Harmen Fraanje, Joris Roelofs, Tineke Postma, Joost Patocka, Mete Erker, Mark Schilders en vele anderen.
Sinds 2017 is Fongaro docent aan Codarts (Conservatorium Rotterdam). Fongaro maakt onderdeel uit van het Batavierhuis, een unieke makersplek voor Rotterdamse musici.
Hayo Boerema is sinds 2005 de organist-titulair van de Laurenskerk. Met zijn eigen geluid en nieuwsgierigheid differentieert Boerema zich als een toonaangevende muzikant in de creatieve Rotterdamse muziekscene. De organist is regelmatig met een award onderscheiden en weet samenwerkingen met verschillende musici in uiteenlopende genres feilloos uit te voeren.
Foto credit: Alessandro Fongaro – Eric van Nieuwland
Hayo Boerema – Hielke Grootendorst
Tijdens dit bijzondere concert sluit Alessandro Fongaro zich aan bij organist Hayo Boerema voor een concert waarbij de ontmoeting tussen contrabas en pijporgel wordt verkend. Tijdens het concert zal het publiek een gesprek tussen de twee instrumenten kunnen ervaren, variërend van grootschalige crescendo’s tot delicate en zachtere texturen.
De twee zullen enkele composities die Fongaro schreef op de thema’s van ‘The Hunters in the Snow’ herinterpreteren, evenals enkele ongepubliceerde stukken. ‘The Hunters in The Snow’ zal op 27 juni in première gaan, met een speciaal geselecteerd ensemble in Cinerama.
In het koor van de Laurenskerk bouwen we een pijporgel van de toekomst, dat digitaal te bespelen is: een ‘hyperorgel’. Zo wordt het orgel toegankelijker voor een brede groep musici.