algemeen programma museum event locatie kerkdiensten
algemeen programma museum event locatie kerkdiensten
slideshow
Literatuur

De Grote- of Sint Laurenskerk is in de loop der tijden uitgebreid gedocumenteerd. Er verschenen boeken, brochures en artikelen over tal van aan de lange geschiedenis van de Laurenskerk verwante onderwerpen. Uitgaven die de geschiedenis van de Laurenskerk beschrijven, haar plaats in het heden en verleden van Rotterdam, de geestelijke geschiedenis van de kerk, de maatschappelijke rol van de Laurenskerk zowel in het verleden als in de toekomst of specifieke geschriften gewijd aan bijvoorbeeld de orgels van de Laurenskerk. Voor geïnteresseerden is er een selectie gemaakt van een 3-tal titels. Deze zijn gedurende de openingstijden te verkrijgen in de winkel van de Laurenskerk.


Laurenskerk Rotterdam. 10 jaar feuilletons 2002-2012
Laurenskerk Rotterdam. 10 jaar feuilletons 2002-2012

Bij uitgeverij Trichis is het boek Laurenskerk Rotterdam. 10 jaar feuilletons 2002-2012 verschenen. Stadsarchivaris Jantje Steenhuis nam het eerste exemplaar in ontvangst. Jack Wereldsma schreef deze verhalen/teksten voor de nieuwsbrief van de Vereniging vrienden van de Laurenskerk. Nu zijn ze samengebracht in het boek Laurenskerk Rotterdam. 10 jaar feuilletons 2002-2012.

Auteur Jack Wereldsma vertelt in het boek over de (bouw)geschiedenis van de Grote Sint Laurens en over onder meer de graftomben van Witte Corneliszoon de With en Egbert Cornelis Kortenaer. Daarnaast verdiept Wereldsma zich in reisverslagen, gedichten en zelfs romans van de hand van meer of minder beroemde binnen- en buitenlandse bezoekers. Tot slot worden de kerkschatten en andere gedenktekens in de Laurenskerk beschreven. Natuurlijk zijn daaronder de praalgraven van grote Rotterdammers en hun echtgenotes, maar verrassingen ontbreken allerminst, zoals de 18e eeuwse koperen gravureplaten van de etser Jan Punt.
 

Het boek Laurenskerk Rotterdam. 10 jaar feuilletons 2002-2012 is voor slechts €12,50 te koop in de Laurenskerk.


De Laurenskerk Rotterdam - Een monument vol verhalen
De Laurenskerk Rotterdam - Een monument vol verhalen Al snel na de opening van de tentoonstelling bleek er behoefte aan een naslagwerk over de tentoonstelling dat aansloot bij het audioboek. Op initiatief van de stichting Grote- of Sint Laurenskerk en de Vereniging van vrienden van de Laurenskerk hebben Kathelijne Eisses en medewerkers van Kossmann.deJong met grote voortvarendheid dit tentoonstellingsboek ontwikkeld.

'Als de muren konden praten' is een verlangen dat met de tentoonstelling 'een monument vol verhalen' vervuld wordt. Het spel van uitwisseling tussen gebouw, tentoonstelling en bezoekers levert steeds verrassende nieuwe indrukken op.

Na een bezoek bent u middels dit boek ruimschoots in de gelegenheid om thuis na te genieten en misschien brengt het u nog eens terug voor een hernieuwd bezoek.

€12,50 / te koop in de shop van de Laurenskerk.

Grote- of Sint Laurenskerk
Grote- of Sint Laurenskerk

Een eerste kennismaking met de Grote- of Sint Laurenskerk. In dit mooi verzorgde boekwerkje vindt u een beknopte weergave van de geschiedenis van de Laurenskerk vanaf haar ontstaan tot aan het bombardement in mei 1940 en de periode van wederopbouw. Daarnaast een beschrijving van de in de kerk aanwezige monumenten en hun geschiedenis. Tevens wordt er in dit boekje aandacht besteed aan de drie orgels van de Laurenskerk. Het boek is in kleur uitgebracht en, naast beschrijvingen, voorzien van foto’s.


Prijs: € 3,50 / Verkrijgbaar in de shop van de Laurenskerk.


De Laurens in het midden
De Laurens in het midden Redactie; F. A. van Lieburg, J. C. Okkema en H. Schmitz

Niet alleen behandelt dit boek uitgebreid de bouwgeschiedenis van de Laurenskerk, het geeft ook inzicht in aspecten als de inrichting van de kerk voor en na de Reformatie. Zeer boeiend beschreven staan ook onderwerpen als het godsdienstige leven in de Middeleeuwen en de daarmee samenhangende bouwkundige ontwikkelingen in de Laurenskerk, de maatschappelijke functie van de kerk door de eeuwen heen en de geschiedenis van het muziekleven in de kerk. ‘De Laurens in het midden’ is een mooi verzorgde uitgave met harde kaft. Het binnenwerk is uitgevoerd in zwart-wit en voorzien van historische afbeeldingen van zowel interieur als exterieur van de Laurenskerk.

Prijs: € 18,- / in de shop van de Laurenskerk

Restauratie Grote- of Sint Laurenskerk 1952 – 1974
Restauratie Grote- of Sint Laurenskerk 1952 – 1974 Dit boekwerk is een unieke bundeling van de ‘periodieke mededelingen’ over de restauratie gedurende de jaren 1952 – 1974. Deze ‘periodieke mededelingen’ werden in separate katernen uitgegeven wanneer er een deel van de restauratie afgerond was. Zo konden de toenmalige ‘abonnees’ de restauratie in woord en beeld stap voor stap volgen. Het bevat een schat aan zeer gedetailleerde informatie over de wederopbouw en herbouw van de Grote- of Sint Laurenskerk, onder meer door uniek fotomateriaal. ‘Restauratie Grote- of Sint Laurenskerk 1952 – 1974’ is een prachtige gebonden uitgave met bedrukte kunstlederen kaft met goudopdruk.

Prijs € 38,- / eigen uitgave Stichting Grote- of Sint Laurenskerk
Gebouw
Expositie
Verhuur